Избрани Новини

В Ореше поливат градини и ниви, без да плащат

Съседното Крушево често остава без вода

Водопроводът, който минава през гърменското село Ореше, е направен на решето от незаконни байпаси, съобщава standartnews. Местните хора са се включили неправомерно и харчат огромно количество вода, тъй като не плащат и стотинка за това. Но скоро това ще бъде преустановено, а незаконните тръби ще се премахнат.

„Там няма водомери. С решение на общинския съвет от 2000 година водопроводната мрежа е собственост на ВиК – Благоевград, но дружеството не е влязло реално във владение. Над 100 жители на селището поливат градини и ниви с водата и често оставят на сухо съседното село Крушево, в което живеят над 250 души", заяви общинският кмет на Гърмен Минка Капитанова. Заради безводието в Крушево са в стачна готовност.

„Зависими сме от настроението на другоселците. Водопроводът първо минава през Ореше и там спират водата, когато си поискат. А при нас е кошмар с този режим. Ние не можем да се измием, а те поливат градини и ниви с питейна вода, за която не плащат нищо. Това не е нормално. Парадоксално е, че ние плащаме и сме на сухо, а те не плащат и имат колкото си искат вода", каза кметският управник на Крушево Явор Белов.

Заради проблема спешно в Гърмен пристигна в понеделник шефът на ВиК – Благоевград Росица Димитрова.

„Разбрахме се да започнат акция по премахването на тръбите, които са незаконно включени към водопровода в Ореше. Законът е един за всички. Не може едни да плащат за вода, а други толкова години да не дават и стотинка", коментира кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Жителите на Ореше пък са категорични, че сами са строили водопровода и сами го поддържат, а ВиК не е вложило средства за подобряването на водоснабдяването. Преди време започнали да монтират водомери на местните хора за сметка на дружеството, но последвал бунт.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов