Избрани Новини

Селяни заживяха в гората като партизани

Изкарват в гората по 2-3 месеца

Стотици селяни заживяха досущ като партизани. Много жители на гърменски села разчитат на доходи от брането на гъби, билки и боровинки. В последните години все повече са тези, които атакуват Родопите и изкарват в гората по 2-3 месеца. Най-активни в тази дейност са жителите на село Рибново. В местността "Вищерица", високо в планината, близо 100 души са на бивак. На различни места в гората са опънати палатки, сковани са дървени бараки, в сградите на горското стопанство също има хора. Много мъже, жени и деца са напуснали родното си село, за да събират от сутрин до вечер билки и гъби. Това е традиция за хората от селището вече над 20 години. В планината се качват цели семейства.

"Берат основно манатарки и пачи крак. Сега има много боровинки, намират се и различни билки. Но август е сезонът на боровинките", твърдят местни жители. Те остават да живеят насред планината, на 15 км от Рибново, чак до началото на октомври. Тогава се прибират по две причини - хем гъбите и билките привършват, хем става студено в гората.

"С гъбарството и билкарството си осигуряваме доходи, с които да се препитаваме. Никак не е лесен този занаят, но като няма друга работа за нас, нямаме избор. Не се оплакваме. Трудно е, но се изкарват някакви пари", твърдят хора от община Гърмен. Те стават още по тъмно и се юрват из гората. Тичат до вечерта, понякога на ден изминават по 30-40 километра в търсене на гъби и билки. Предават своята стока в изкупвателен пункт, който също е в Родопите. Един човек събира продукцията и я продава на търговците, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов