Избрани Новини

Актуализираха плана за управление на парк "Рила"

Проведоха работни срещи с ръководствата на 12 общини

Експертен екип изготви актуализиран план за управление на националния парк "Рила", съобщи БНР. Досегашният план не е променян вече 14 години. Това каза Мария Джерекарова - говорител на екипа, изготвил разработката. Актуализацията е изготвена след работни срещи с ръководствата на 12 общини, на чиято територия се разпростира парк "Рила". Предстои общественото обсъждане на актуализирания план.
Всички досегашни 28 забрани остават в сила. Забранено е движението и паркиране на МПС, на ATV, на спортни мотори, моторни шейни и ползване на летателни средства като хеликоптери за транспорт на хора в парка. Това може да става само при спасителни акции. Извозването и транспортирането на всякакъв дървен материал и дърва за огрев, както и любителският риболов във всички реки и езера на територията на парка остават забранени.
Действащите забрани дават добър ефект при управлението на парка. При направените теренни проучвания е констатирано, че с над 14 000 декара се увеличават горите на територията на парка, основно от бял бор, смърч и бяла мура, а новите формации от клек са над 16 000 декара. От общо 45 хектара горски територии увеличението на залесените площи е с над 3 хиляди хектара, а запасът на дървесина в горите към настоящия момент е над 10 000 000 куб. метра. Забраните, обаче често се нарушават. През 2014 г. в парк "Рила" са регистрирали 139 нарушения - основно сеч на дървета, движение и престой на МПС, паша без пастир, риболов, преминаване с коне с цел туризъм на нерегламентирани места и неразрешени маршрути или без издадено разрешение. Издадени са наказателни постановления за глоби за над 200 хиляди лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов