Над 200 човека обсъдиха плана за Пирин

Повече от 200 представители на държавни институции, общини, кметове, депутати, неправителствени организации и жители на Банско, Разлог, Симитли и други населени места обсъдиха проекта за нов План за управление на Национален парк „Пирин”, съобщават от НГК „Природата за хората и регионите”. Основната констатация беше, че сега действащия план е остарял, рестриктивен и не отчита социално – икономическото, екологично и политическо развитие на страната след влизането ни в Европейския съюз и присъединяване към мрежата НАТУРА 2000.

Основен акцент на дискусията бе, че изграждането и рзвитието на туристическа и ски зона Банско не са увредили флората и фауната в парка. Проф. Александър Ташев заяви, че дори в Пирин са се появили нови биологични и ендемични видове. Горната граница на насажденията от бяла и черна мура се е качила с няколко стотин метра по-високо и в момента сред клековете образувания има фиданки на бяла и черна мура, които след десетина години ще се превърнат в нови горски масиви.

По отношение на почвите и водите, съотвентно проф. Росица Петкова и проф. Надка Игнатова заявиха, че на територията на целия парк, включително в туристическите и ски зони, замърсяване няма.

Кметовете на разлог, Красимир Герчев, и Банско, Георги Икономов, изказаха недоволството си  от определените от екипа по-малки туристически зони, отколкото са заявените на предходното обсъждане. Те наблегнаха на факта, че целият регион се развива благодарение на туризма.

Евродепутатът от ГЕРБ, Андрей Новаков, заяви, че практика в Европейската комисия е намирането на баланс на различните интереси и че в плана категорично трябва да се включат исканията на кметовете и местните общности. Представителят на „Природата за хората” Филип Цанов публично обвини коалиция „За да остане природа в България”, че са лъжци и публикуват неверни и манипулативни данни, че новият план ще разреши бетонирането, застрояването и сечта на 50 000 дка вековни гори. Той добави още, че информацията за увеличение на терените за строителство в Пирин, съгласно новия план, за над 120 пъти е фалшификация и измислица, с цел неприемането му от Министерство на околна среда и водите.
    
Почти всички изказали се отбелязаха, че това е най-публичното обсъждане на план в последните 10 години.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"