Избрани Новини

Психоза в град Рила!

Жителите се редят на опашки за изследване за бруцелоза

Психоза заради опасната зараза бруцелоза е обхванала жителите на град Рила, пише struma.bg. Вчера през целия ден се виеше опашка пред лекарския кабинет, пригоден за лаборатория в сградата на Спешния център в града. Д-р Райна Сапаревска не върна никого от желаещите да се изследват. Кръв за изследване е взета на лица, които са консумирали козе мляко, но не са собственици на кози. Някои от тях са консумирали домашно квасено мляко, докато са гостували на стопаните със заболели животни. Изследване за бруцелоза ще се прави и на лица, които не живеят в града, но са консумирали млечни продукти от кози. На някои от собствениците на болни животни, които бяха умъртвени завчера, децата им живеят извън града, но те също са консумирали от млечните продукти. Така че кръгът на хората, които може да са заразени, е доста голям.

Кръвните проби се запечатват в специални епруветки с уникален номер, за да не се объркат пробите, заявиха от РЗИ - Дупница.

Над 200 кози, отглеждани в дворовете на рилчани, са без ушна марка, на която трябва да има всички данни за животното. Вчера продължи маркирането на животните и вземането на кръв за изследване за бруцелоза.

Разбра се, че единият от ветеринарните специалисти, за когото се твърдеше, че пробата е положителна, не е заразен. Асен Булянски въобще не е давал кръвна проба, потвърдиха от гр. Рила, категорични, че той не е сред заразените.

Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев издаде заповед за спешно свикване на общинските епизоотични комисии в общините Дупница, Трекляно, Бобошево, Сапарева баня, Кочериново и Бобов дол. Но 3 август ще заседават и общинските комисии в община Кюстендил и Невестино. „Цели се първо да бъдат преминати рисковите групи, в които попадат всички близки или живеещи със заразените в една къща”, заяви кметът на Рила Георги Кабзималски. „Всеки, който се притеснява от евентуално заразяване, може да отиде в сградата на общината и да остави трите си имена и телефон за връзка. Ще бъде създаден списък, като всеки един ще бъде предупреден кога може да отиде да се изследва”, каза още Георги Кабзималски. „Притеснение у хората има, но по време на информационната кампания им беше обяснено да не изпадат в паника. Първо трябва да се изчакат резултатите от взетите проби”, подчерта Кабзималски.

Ветеринарните власти продължават работата по ограничаване и ликвидиране на болестта бруцелоза в град Рила. Това съобщи д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните. Според него продължава и акцията по дезинфекция на животновъдни обекти в град Рила. „Към момента съществуващата информационна система дава данни за броя на животните, отглеждани в района, но ветеринарните власти ще направят много по-точна инвентаризация, което ще позволи контрола при движението на животните. Планирано е серологично изследване на всички едри, дребни и еднокопитни животни”, каза д-р Гъгнев. „Предприети са всички мерки, ще успеем да се справим с възникналата ситуация, защото строго спазваме разписаните мерки”, обясни д-р Гъгнев.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов