Избрани Новини

Утре ще евтаназират 15-те болни животни от бруцелоза

Забранено е движението на животни от и към град Рила

Утре ще бъде извършено  евтаназирането на 15-те заболели от бруцелоза  кози в град Рила, съобщи по време на аседанието на Областна епизоотична комисия д-р Емил Гъгнев, началник отдел по здравеопазване в Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Огнище на бруцелоза бе открито в град Рила. Положителни резултати са дали 15 кози от три стопанства в града. Поводът за изследванията е регистриран случай на един заболял човек от бруцелоза.
Заболелият човек от бруцелоза е получил оплакване още през месец април. Първоначално е лекуван в благоевградската болница за пневмония. Отишъл за лечение в София, където е потвърден случая на бруцелоза. Заболелият е собственик на ферма за биволи. „Болният  твърди, че не консумира млечни продукти от собствената си ферма, но е бил на гости на приятели, където е ял продукти тяхно производство. Сега издирваме в Рила хора с подобни оплаквания. Изпратили сме 9 кръвни проби за изследване", обясни д-р Красимира Панчева от РЗИ- Кюстендил.
Животните в момента са поставени на оборен режим на отглеждане. Наложени са възбрани като използването на мляко и млечни продукти и продукти от животински произход. Забранено е движението на животни от Рила и към град Рила. Д-р Емил Гъгнев заяви, че се съмнява заразата да се е появила от незаконно внесени животни от Македония или Гърция. „Към момента няма затворени млекопреработвателни предприятия в района, тъй като няма опасност. Всички продукти преминават през термична обработка. Това гарантира обезвреждане на бактерията. След  умъртвяването на заболелите животни ще започнем серологични изследвания на всички едри и дребни преживни животни от град Рила. След това ще разширим обхвата в община Рила. Всички животни с положителен тест ще бъдат евтаназирани. Периодически през 60 дни ще се извършват нови изследвания до установяване на два последователни отрицателни резултата в съответните животновъдни обекти", каза д-р Емил Гъгнев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов