Избрани Новини

След антракса - болен от бруцелоза в Благоевградско

Поне още двама с положителни проби за опасната зараза от животни

След антракса у нас се появи и втора опасна зараза, която се предава на хората от животни - бруцелоза. Случаят на болен човек е официално потвърден от Националния център за заразни и паразитни болести.

“Има болен мъж, който е отглеждал и кози. Изолирахме причинителя - бактерията бруцела мелитенс, каза за “24 часа” шефът на НЦЗПБ и национален консултант по микробилогия проф. Тодор Кантарджиев. - Заболяването е много опасно, от него при закъсняло лечение се умира. След като 60 г. не сме имали случай на болен човек, преди 10 г. българи прихващат бруцелоза в Гърция и болестта се завърна и у нас - повали 54 души, двама от тях починаха. После при внос на животни от Гърция се появи огнище на бруцелоза и в Тополовград и отново се заразиха хора. Сега изследваме всички контактни, положителен резултат засега има за двама, но има данни за няколко души с признаци на развита инфекция.”

Заразата не се предава от човек на човек. Най-често хората боледуват след контакт с бруцелозни животни и основно от консумация на неварено мляко, незряло сирене и кашкавал или термично недобре обработено месо. Първите симптоми са силна отпадналост, висока телесна температура, болки в мускулите и ставите. Те обаче може да се появят и месец след заразяването. Най-краткият инкубационен период е няколко 4-5 дни. При напреднала инфекция лечението е трудно и с неясна прогноза.

“Разболял се е мъж от гр. Рила, който отглежда биволи. Бактерията е установена в нерегистрирани кози, отглеждани от същия животновъд. Изследват се 16 души, които са били контактни с болните животни”, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Веднъж “загнездена” сред животните, заразата е трудна за ликвидиране и е свързана с големи икономически щети.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)