Избрани Новини

Ромите в Гърмен отказаха помощта на държавата

Не пожелаха да ползват услугите на социалните центрове

Останалите без дом роми в Гърмен отказаха помощта на държавата. Семействата от четирите незаконни къщи, които бяха съборени преди дни в гетото, са отхвърлили предложенията на социалната служба в Гоце Делчев.

От няколко дни социални работници обикалят махалата , говорят с всеки един поотделно и предлагат различни варианти за помощ и подслон. "Говорихме с всеки по отделно, но за съжаление срещнахме отказ. Нито една майка с малко дете не пожела да ползва услугите на социалните центрове. Мотивът им е, че не желаят да се отделят от общността в квартала и предпочитат да живеят при роднини и близки в гетото", каза Петранка Костова, директор на социалната служба в Гоце Делчев, предаде "Труд". Социалните работници са предложили помощ и на двете семейства, чийто къщи ще бъдат съборени на 13 юли. В двете бараки се отглеждат момченце с глаукома и дете с двигателно увреждане.

Майките обаче също са отказали да напуснат квартала. Всички спят при роднини в гетото, а вечер палят огньове от материалите, останали при разрушаване на къщите им. От протестиращите българи също им предложиха домове, но циганите и това не приеха.

Акция "Багер" продължава на 13 юли, не спират и изявите на протестиращите в Гърмен. Те са решили, че ако до 18 юли / тогава изтича ултиматумът към държавата/ не се решат проблемите, ще обяват гражданско неподчинение и няма да плащат данъци и сметки.

 Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май