Избрани Новини

Роми заплашиха да съдят община Гърмен

Ако се съборят всички 124 къщи, над 700 души ще останат на улицата

Заради проблема с незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци“, жителите му планират ще съдят община Гърмен, съобщава БНР.

Почти всички къщи в квартала имат издадени удостоверения за търпимост в общината, като това е станало в периода ноември 2010 г. - юли 2011 г., а някои от постройките са вписани след констатацията на ДНСК като незаконни. Ако се съборят всички 124 къщи от списъка на Държавната агенция за национален и строителен контрол, над 700 души ще останат на улицата. "Хуманитарният проблем е неизбежен, ако не се ангажират държавните институции на най-високо ниво, предупреди кметът на Гърмен Минка Капитанова. "По адресна регистрация ние към момента имаме 801 жители в квартала. Сто нека да останат, а останалите 700 са в селото - на улицата", коментира тя.

От четирите семейства, чиито единствени домове бяха принудително съборени в началото на седмицата, само едно е останало в квартала при близки роднини. Хората в махалата настояват държавата да спре наказателната акция с аргумента, че никоя институция не се е ангажирала да осигури временно настаняване на най-уязвимите семейства. Като причина те посочват и уверенията на предишния кмет, че всичко е узаконено в общината. Ромите са категорични, че ще събират пари, за да съдят общината, защото се чувстват измамени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов