Избрани Новини

Военните дават част от казарма на Благоевград

Общината ще строи Експо център, храм и музей

Министърът  на отбраната Николай Ненчев посети  военно формирование 26 400 – Благоевград. Основната цел на работното посещение  на военния министър бе  да се запознае с личния състав във военно  формирование 26 400 – Благоевград. Той  отбеляза, че е важно да се срещне с командирите на поделението и неговите  служители.

По отношение на това дали визитата е  свързана и с процедурата по прехвърлянето  на 67 декара от имота на казармата в полза  на общината, министър Ненчев заяви, че има воля този имот да бъде дарен на общината. Министерството на отбраната ще прехвърли част от бившата казарма на община Благоевград. „Аз самият имам волята министерството да дари въпросния имот на гражданите на града. Надявам се, че всичко по прехвърлянето ще приключи съвсем скоро. Щом министърът има воля, то нещата ще се случат бързо. Предстои ми среща с кмета Атанас Камбитов, за да уточним детайлите", увери министър Ненчев.

Община Благоевград ще започне реализирането на мащабен проект в част от бившата казарма след повече от 15 години отлагане на решаването на този казус. Преди месец бе подписано предварително споразумение с министъра на отбраната за стартиране на процедура по прехвърлянето на 67 декара от имота в полза на общината. На площ от 10 декара общинското ръководство предвижда да изгради Експо център, Музей на Македоно-одринското революционно движение и нов православен храм.

За църквата вече е осигурено външно финансиране. Останалите 57 декара от територията на казармите ще останат зелена площ. Те ще бъдат превърнати в огромен парк за отдих на жителите и гостите на Благоевград. Това ще бъде най-големият зелен оазис в града. Досега начело на тази класация бе парк „Бачиново", чиято площ е 47 декара.

През юли миналата година ОбС - Благоевград даде зелена светлина на кмета Атанас Камбитов за подписване на споразумение със Сухопътни войски за прехвърляне на част от терена на бившата казарма на кметството. Финансовият ангажимент на община Благоевград е 1 милион и 98 хиляди лв. с ДДС. Ще се извършат строително – монтажни работи в имота, който остава за ползване на Сухопътни войски. Ще се направи път и ще се изградят складови помещения. Срещу това общината получава 67-те декара земя.

Министър  Николай Ненечев бе категоричен, че трябва да има законова промяна, след като толкава често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции. Той отказа  да говори по политически въпроси на територията на военното формирование.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)