Избрани Новини

Природата трябва да бъде обгрижвана, призова Василева (снимки)

Две изложби в подкрепа за опазване на околната среда бяха открит в столицата

На една от алеите в градинката пред Народния театър Изпълнителната агенция по околна среда подреди изложбата „Околната среда и Аз“, съставена от 32 фотографии, финалисти в конкурса на Европейската агенция по околна среда за 2014 г. На откриването присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на София Йорданка Фандъкова, експерти от МОСВ, общински съветници.

„Тази впечатляваща изложба е своеобразно въведение към Национална екологична конференция, на която столицата ще е домакин на 11 юни. Заедно с изпълнителния директор на Европейската агенция по околна проф. Ханс Брюнинкс, предстои да представим пред обществеността докладът, който отчита състоянието на околната среда в ЕС и България през последните пет години, набелязва тенденциите и чертае политиките в сферата на околната среда с акцент върху мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух“, съобщи министър Василева. Фотосите в изложбата ще останат в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ до 14 юни. 

Непосредствено след това министър Ивелина Василева откри и Шестия фестивал изложение „Зелени дни“, организиран от Българската асоциация за алтернативен туризъм, събрал на едно място ценителите на зелените идеи, на устойчивите модели, на природата и на националните екопродукти. 

„Радвам се, че точно днес – на Международния ден на биоразнообразието, се открива поредното издание на тази инициатива. Убедена съм, че посетителите ще могат да усетят вкуса на натуралното, на близостта до природата. Ние, градските хора, имаме нужда от това и всички институции, заедно с гражданите, все повече обръщаме поглед към непреходните ценности“, посочи министър Василева. 

Фактът, че това изложение се посещава основно от млади хора и семейства с малки деца е показателен, че модерният човек осъзнава необходимостта от преминаването към устойчив модел на живот, каза тя. България има какво да покаже в тази посока и има възможности за развитие. МОСВ ще продължава да подкрепя и помага на всички, които промотират „зелените“ идеи и чрез младежката си програма, и чрез програмата за биоразнообразие. По ОП „Околна среда“ и в миналия програмен период и сега се заделя значителен ресурс, за да опазваме и съхраняваме природата, заяви министърът на околната среда и водите.

Ивелина Василева благодари на всичките повече от 40 изложители за участието, за сърцатото им отношение към природата и пожела успех на съпътстващите мероприятия и на форума „Планини 2“, който ще се проведе по-късно. 

Организаторите и съмишлениците на изложението „Зелени дни“, събрало водещи производители на натурални и био сертифицирани продукти, на туристически бизнеси и нови дестинации, на магазини за екипировка за планина и къмпинг, граждански инициативи, защитени територии, както и водещи природозащитни организации и техните каузи, приветстваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов и Елица Николова – съветник на президента по икономическо развитие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов