Избрани Новини

Успяваме да защитим околната среда на София!

Принос за това имат модернизацията на градския транспорт и метрото

Столична община в последните години работи последователно за устойчивото развитие на София, като прилага политики, свързани с опазване на околната среда във всяка сфера. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на изложба от фотографии, финалисти в конкурса на Европейската агенция по околна среда за 2014 година, предаде Агенция „Фокус". 

„Най-радостното е, че зелените дни и тази изложба, посветена на зелените политики, се случват в една зелена София и една зелена среда. Тук в Градската градина, хората, разхождайки се, могат да обърнат специално внимание, чрез тези фотографии на опазването на околната среда - най-важната политика за всички - да запазим живота и здравето на децата си", заяви Фандъкова.

По думите й, климатичните промени ги задължават да работят ежедневно и заедно в пълна координация с различните институции, с неправителствените организации, с академичната общност и най-вече с гражданите и поясни, че целта на тази изложба е гражданите да се включат в тези усилия. 

„С модернизацията на градския транспорт постигаме реални ефекти. Метрото вече заема над 30% от дела в системата на градския транспорт, като заедно с новите линии спестяваме около 80 хил. тона вредни емисии годишно. Проектът за ефективно улично осветление в няколко столични квартала ни помогна да намалим с близо 3000 тона годишно вредните емисии. Модернизирането на тролейбусния транспорт доведе до икономии на електроенергия с близо 15%", посочи столичният кмет. 

Фандъкова припомни за изградените две инсталации за преработка на екологични отпадъци и подчерта, че в момента се изгражда най-големият завод за отпадъци, който ще бъде готов и ще заработи тази есен. „Това ще ни позволи да рециклираме 57% от отпадъците на София, като производството на зелена електроенергия достига до 5 460 меват часа годишна електроенергия", каза още Йорданка Фандъкова. Тя добави, че с всички тези проекти, които са подкрепени от правителството и специално от МОСВ, Фандъкова заяви, че спокойно успяват да защитят околната среда на София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов