Избрани Новини

Осветиха голям кръст на най-високата точка край Симитли

Кръстът пази най-многолюдното село в общината – Крупник

Голям кръст пази най-многолюдното село в симитлийска община – село Крупник. Християнският символ на една от най-високите точки в общината бе осветен в празничните дни на Възкресението, съобщи simitli.info.

Големият кръст в местността "Градище” над село Крупник ще осветява цялата котловина и ще оказва свещеното място и в мрака. Светещият кръст е точно до 15-метровото знаме, което гордо се вее във висината над селото. Светлината се вижда от всяка точка в симитлийска община. Точно вторият ден от Христовото Възкресение бе избран, за да бъде осветен кръстът на Градище. Десетки миряни се качиха, за да почетат празника, да споделят освещаването, което бе отслужено от отец Величко. След това бе раздаден и курбан за здраве, който Живко Захариев и семейството му бяха сготвили за миряните от Крупник и техните гости и приятели.

Кръстът е вдигнат на свещено място, при параклиса, наречен на Св. Иван Рилски Чудотворец. Малкото параклисче е градено преди 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. Миролюбиви християни събрали парите за божия храм, тъй като от своите предци знаят, че мястото е свещено. На хълма край селото е имало някога крепост от късно антично време и ранно средновековие, останките на които личат и до днес.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов