Избрани Новини

Ценни исторически артефакти събират в музей в Крупник

Благоевград Лайф

15-03-2015, 15:27

Автор:

BlagoevgradUtre

Всичко от Автора

Местни ентусиасти искат откриването на музейна сбирка в селото

Предприемат действия за повторно откриване на музейната сбирка в симитлийското село Крупник. Ансамбъл от ценни исторически артефакти, оръдия и предмети от бита на предци, обитавали района, съществува в читалището в село Крупник повече от четвърт век.

Ценните експонати са събирани основно от историка, педагог Владимир Костов, памагали му и жители на Крупник. Събираните с години експонати са първоначално били селектирани и подредени в Регионалния историческия музей в Благоевград.

Няколко години по-късно е направена инвентаризация на музейната сбирка, при която констатирани обезпокоителни повреди по експонатите, включително и липси на някои от тях.

За да се възстанови експозицията е необходимо унифициране на документите, съобразно новите нормативни разпоредби. Необходимо е също така  реставрация на някои от тях, както и ремонт на помещенията, в които ще се подреди историческата сбирка.

Конкретните постъпки, както и разпределянето на задълженията в тази насока, съобразно правомощията, са обсъдени на среща между експерти от Симитли и специалисти от Регионалния исторически музей в Благоевград, в лицето на директора Христина Цонева.

Общинското ръководство в Симитли е с амбицията за превръщането на музейната сбирка в Крупник във филиал на Регионалния исторически музей в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов