Избрани Новини

Още три скелета под Главната

Археолозите се натъкнаха на цял некропол, по-древен от крепостната стена

Още три скелета са "излезли" в последните дни при разкопките на Главната, при които археолози работят по разкриването на крепостната стена на древния Одесос, научи Varnautre.bg. Преди десет дни учените намериха първите човешки останки, за които работната хипотеза бе, че са от края на IV век - времето, в което е строена античната стена на Одесос и някой е ползвал готовия изкоп за строежа, за да положи тялото. Сега обаче теорията  се променя, тъй като учените са открили общо 3-4 скелета, които са част от древен некропол.

Отново по първоначални данни некрополът е по-стар от крепостната стена. В намерените досега гробове не е открит никакъв инвентар, каза пред Varnautre.bg д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна. За първия намерен скелет, за който минувачите коментираха, че е с големи размери, Йотов уточни, че е с дължина от скромните 165 см. Така ученият развенча появилата се напоследък градска легенда, че в центъра на Варна са намерени останки на гигант. 

След като днес поредната ВиК авария наводни разкопките (вижте повече тук) от думите на Валери Йотов стана ясно, че те няма как да бъдат компрометирани от водата или лоши метеорологични условия. Това са фрагменти на хиляди години, които са оцелели до днес, посочи той, давайки за пример стената. Делвата пък, която беше намерена непосредствено преди разкриването на античната крепост е оставена пълна с пръст и наполовина закопана именно, за да не се повреди от външни сили. Новооткритите скелети са увити в найлон и засипани с пръст.

Междувременно, в началото на седмицата кметът Иван Портних е постигнал споразумение в разговор с министъра на културата Вежди Рашидов археологическите разкопки да продължат до 1 април, а след това да бъдат замразени, за да бъде довършена новата настилка на пешеходната зона.

Предстои заедно с архитекти и археолози да се уточни най-подходящото покритие и заграждение за разкопките, така че те хем да се виждат от туристите това лято, хем да не пречат на движението. Наесен проучването на стената и некропола ще продължат.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)