Избрани Новини

Скелетът "отворен" за посещения (снимки)

Археологическите разкопки са новата атракция за варненци

Новата находка в центъра на Варна се оказа отворена за посещения от граждани. Скелетът с много големи размери (вижте снимки тук) цял ден привлича варненци, които влизат в археологическите разкопки, за да го видят. Предпазните огради са разместени, а на места дори свалени и достъпът до останките е напълно свободен.

Костите, които археолозите намериха вчера, обаче вече са покрити. Върху скелета е сложена дъска, под нея е покрит с палтнище.

До него пък табела предупреждава хората да не се приближават, тъй като има дълбок изкоп. 

Въпреки това, мераклиите да видят скелета, който по първоначални данни на експертите от Регионалния исторически музей е от края на IV век, не се плашат от дълбоката дупка и се приближават максимално, за да огледат и да направят снимки. Цял ден минувачи се спират около костите, делвата и фрагмента от крепостната стена на античния Одесос, които поетапно "излизат" на Главната в последните няколко седмици. 

Междувременно покрай намерените човешки останки, се появиха и притеснени стопани на кучета. Дама със своя любимец се чудеше кога скелетът ще бъде изваден, защото четириногият й приятел като нищо щял да се спусне в изкопа, за да си играе с тях, не скри тревогата си жената.

Ако сте пропуснали подробностите около археологическите разкопки в центъра и находките от тях вижте тук:

Скелетът на Главната - от края на IV век

Разкопките на крепостната стена на Древния Одесос

Делва от VI век "излезе" на Главната



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов