Избрани Новини

Аларма пази църква в село Мосомища след два обира

Храмът е обиран всеки път покрай големи празници

Жителите на пиринското село Мосомища вече се събират в църквата не само с камбанен звънн, но и с вой на аларма. Причината са постоянните кражби от храма, предава ТВ 7.

Църквата е обирана все покрай големи празници. Първият път изчезват 2 000 лв., а вторият 150 лв. „Два пъти я ограбват, до стотинка, всичко, не вземат икони, нищо не са похабили от тях, защото те са също ценности в църквата, но паричките до стотинка ги вземат”, разказа местната жителка Елена Попова.

В храма е прониквано по идентичен начин - чрез разбиване на входната врата, а след това и на касата с даренията. „Засега до момента няма установени крадци”, обясни Попова. Идеята за монтиране на аларма на храма не е нова за селото. Така от години се охранява другата църква - в центъра на Мосомища.

И ако камбаненият звън събира вярващите, от днес алармата ще гони крадците. „Ще има такова звучене, че няма как да не я чуят хората, камо ли тези, които са близко до самата черква”, смята кметът на Мосомища Иван Ламбрев.

Сотът няма да бъде свързан с полицията, но ще оглася района. „По-сигурно е, да не може да влезне някой да краде”, коментират местните. „Ще помогне, ще се предотвратят или пък най-малкото ще се хванат по-бързо крадците”, смятат още хората.

Алармата ще стряска крадците и ще осигури спокойствие на местните.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)