Намериха щъркелите от чешмичката в Симитли

Христина Мицова открила снимки на чешмата в албума си

Еднометров постамент на птиците, символи на новия живот и пролетта ще се извиси до чучурчетата на реновираната чешмичка, символ на град Симитли.

Акцията по издирване на щъркелите от чешмичката в Симитли приключи успешно. Христина Мицова е дамата, заслужаваща специална благодарност за труда, който си е направила, да разгърне старите семейни албуми с черно-бели снимки. Сред снимките от младежките й години Христина открила една пред чешмичката. Снимката е от преди трийсетина години. Но върши идеална работа за целта – ясно се виждат символите на чешмичката, превърнала се през годините в един от символите на град Симитли.

Месинговите щъркелови фигури от снимката са „разчетени” от художника Николай Кашев, който в момента изработва макет на щъркелите. Кметът Апостол Апостолов лично е уредил изработката на фигурите с местния предприемач Румен Ханджийски, в чиято леарна „ще оживеят” щъркелите от чешмичката.

Както е известно, в момента чешмичката в градинката при банята в Симитли се ремонтира. Идеята и необходимите средства за новия облик на чешмичката- символ на града са изцяло на жителите на града. Първоизточник на дарителското начинание е Юлиян Айков, късметлията, който улови Богоявленския кръст от водите на Струма на Йордановден миналата година. Той дари част от сумата, дадена от миряни, когато са целунали кръста. По негова идея, със съдействието на кмета Апостолов, бе избрано впоследствие за какво да бъдат инвестирани средствата, а към дарителската акция се присъединиха с парични средства, строителни материали и труд много жители на Симитли.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен