Избрани Новини

Свлачище помете къща в Рожен

Готова е да рухне нова земна маса

Свлачище, предизвикано от поройните дъждове, затрупа входа на двуетажна къща в санданското село Рожен, отнесе и терасите. Къщата е собственост на председателя на АПК - Сандански и бивш директор на Консервната фабрика в града, който сега е пенсионер, Васил Гушев и брат му Кирил Гушев, който живее в село Поленица и също е пенсионер. В съседство има вила семейството на 22-годишния Мартин Гушев, син на полицая от РУП - Сандански Кирил Гушев. Мартин е притеснен, тъй като на вилата им има 15-20 см процеп.

"Има изградена циментова вада, която не е изведена извън района на свлачището. Там почвата се е напукала с още 15-20 см и е готова да рухне нова земна маса. Това е срамота - да имаш имот, да си плащаш данъците за него и да не можеш да го ползваш. Изкъртили сме паркета, два пъти подменяхме леглата и всичко се съсипва от влагата. Единственото спасение от този ад е да се продължи каменната стена, която стига до центъра на селото, за да може водата да не пробива. При всяко такова бедствие от община Сандански ни пращат трактор, който да почисти пътя, но това е само временно решение до следващите проливни дъждове. Дано институциите се сезират и вземат отношение по проблемите ни", заяви 22-годишният студент в УНСС Мартин Гушев.

"Преди 50 години на същото място имаше голямо свлачище. Там живееше фамилия Пангеви, които си оставиха имота и построиха къща в село Левуново", заяви Малина Тренчева от село Рожен. "При всеки обилен валеж водата влачи по един метър чакъл. Тук става ад. Водата се стича от всички възможни дерета. Гледката е трагична, не може да се минава по улицата от вода и пръст. Туристите не могат да се разходят и да разгледат селото. Трафопостът, който се намира в непосредствена близост до пострадалите къщи, се пълни с тиня и вода. Ако не дай боже стане нещо, ще избие много хора, кой ще е отговорен за това. Възпрепятствани сме да стигнем до лозята си. Никой нищо не ни казва кога ще започнат да изграждат подпорни стени и да оправят пътя”, заяви притеснена жената, информира struma.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов