Избрани Новини

Въздухът най-чист на Рожен, най-мръсен - в Пловдив

Животът

18-02-2015, 11:39

Снимка:

Радосвета Бочукова

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Най-големият замърсител е градския транспорт и битовото горене през зимата

Въздухът на родопския връх Рожен е най-чистият в страната ни, а този в Пловдив и Варна - е най-мръсен, разкриха експерти по околната среда. Противно на очакванията, че София е градът с най-мръсен въздух, се оказа, че Пловдив и Варна са с най-много превишения на нормите за фини прахови частици във въздуха на година, пише vsekiden.com.

Освен живеещите около Рожен, тези, които са в близост до Копитото на Витоша и край полигона Змейово също нямат проблеми с вредните частици, които пълнят дробовете ни в градовете. Що се отнася до София, с по-чист въздух са кварталите „Горна Баня" и „Банкя", където преобладаващо се използва природен газ за битово отопление. В столицата има шест автоматични измервателни станции за качество на атмосферния въздух - „Дружба", „Надежда", „Хиподрума", „Павлово", „Орлов мост" и „Копитото".

Данните през последните години сочат, че най-мръсен е въздухът в „Дружба" и на „Орлов мост". Повече прах са отчели експертите и в „Павлово" и „Надежда". Според специалистите най-запрашени са районите в близост до големи пътни кръстовища, както и кварталите без централно отопление. В подножието на Витоша нямат централно отопление и всяка зима има проблеми с отоплението на твърди и течни горива, тъй като се изхвърлят атмосферни замърсители, в това число и фини прахови частици.

В годината са позволени 35 дни, в които нормите могат да бъдат превишени. У нас обаче „мръсните" дни са много повече. Най-голям брой превишения има в Пловдив, Варна, следвани от Монтана. Най-силните замърсявания са от промишлените дейности, битовото горене и транспортът, както и замърсените и лошо поддържани пътни настилки в общините.

С новата сероочистваща инсталация в ТЕЦ „Република" - Перник, градът реши до голяма степен проблемите си със замърсяването със серен диоксид. Преди това беше един от най-мръсните градове в Европа. Не така стоян обаче нещата с ТЕЦ „Марица-Изток" 1 и района на Гълъбово, където замърсяването и отровата във въздуха са десетки пъти над нормата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов