Избрани Новини

Освободиха пътя към три петрички села от свлачище

Срутеният скат въобще не е стабилен и при дъжд може пак да тръгне

След 4 дни усилна работа бяха изчистени огромните земни маси, блокирали пътя за три петрички села - Долене, Зойчене и Волно. За да отстранят свлачището, се трудиха десетки служители на общината и доброволци от трите населени места. „В неделя вечерта успяхме да премахнем земните маси. Вече хората, които са около 100 души в трите села, са спокойни. Че заради свлачището до тях не можеше да стигне нито, хляб, нито лекарства, нито линейка. Сега не са откъснати от света", заяви кметският наместник Румен Калински.

Миналата сряда се срути почти цял скат и в продължение на 50 метра пътният участък бе затрупан. Непрекъснато имаше нови свличания на земни маси, които носеха със себе си камъни и дървета. Работата се затрудняваше от тесния и труден терен.

„Проблемът е, че този скат въобще не е стабилен. При следващи по-силни дъждове пак ще ни създаде работа и грижи. Земните маси са надвиснали на пътя и са готови да тръгнат надолу към шосето. Необходимо е да се укрепи с бетонна стена или с габиони - кошове от телена мрежа, в които се слагат камъни", твърди селският управник на трите селища.

Той вече е уведомил за проблема общинския кмет Вельо Илиев. Община Петрич ще търси финансова помощ от Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Експерти ще извършат оглед на свлачището, за да преценят какви дейности трябва да се извършват и колко ще струват за неговото укрепване, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)