Избрани Новини

Изследване: Зехтинът убива рака

Собствените ензими на клетките ги убиват

Съставка в зехтина е в състояние да унищожи за минути разнообразие от ракови клетки, без да засяга здравите. Това показва американско изследване, пише EkipNews.bg. Става въпрос за съставката олеокантал.
Авторите на настоящото проучване от университета Рътгърс в САЩ са допускали, че съединението се прицелва в ключов протеин в раковите клетки, който предизвиква програмирана клетъчна смърт, известна като апоптоза, и са решили да тестват хипотезата си.
Прилагайки олеокантал върху ракови клетки, учените с изненада са установили колко бързо ги унищожава съединението - за 30 до 60 минути. За сравнение - ефектът от програмираната клетъчна смърт се проявява след 16 до 24 часа. Откритието накарало специалистите да допуснат, че и други фактори играят роля в разрушаването и смъртта на раковите клетки.
Изследователите са установили, че собствените ензими на клетките ги убиват. Оказало се, че олеоканталът пробива секреторните мехурчета на раковите клетки - контейнерите, складиращи клетъчните отпадъци. В резултат на пробива се изливат ензими, които причиняват клетъчната смърт. "Това е все едно да отприщиш ада", казва Пол Бреслин от изследователския екип.
Същевременно съединението не вреди на здравите клетки, само ги "приспива" временно като спира за около 24 часа жизнените им цикли.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)