Избрани Новини

Раковите заболявания съществуват, откакто има живот на Земята

Ракът се характеризира с неконтролируемо размножаване на клетки с аномалии, които образуват тумори

Ракът е древен колкото многоклетъчните организми и вероятно ще съществува колкото и живота на Земята, съобщава БТА, позовавайки се на резултатите от изследване на международен екип от учени, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Под ръководството на Томас Бош от университета на Кил, Германия, екипът е открил "естествено случващи се" тумори при два различни вида хидри - група дребни тръбообразни животни с пипала, чиито тела се състоят от два пласта клетки, разделени от пихтиеста преграда. Еволюционно много стари, хидрите са сладководни сродници на коралите, морските анемони и медузите.


"Ракът е стар колкото многоклетъчните организми на Земята и вероятно никога няма да бъде изкоренен напълно", казва Томас Бош. Причинен от ДНК мутации в клетките, ракът се характеризира с неконтролируемо размножаване на клетки с аномалии, които образуват тумори и имат способността да проникват в нормалните телесни тъкани и да ги унищожават.


Изследователите обясняват, че хидрите с тумори са били със "съществено отслабено общо състояние", както и че вкарването на туморни клетки в здрави хидри предизвиква развитие на ракови образувания и при тях.


"Инвазивността на рака също е еволюционно стара характеристика", казва в заключение Томас Бош. Специалистите обясняват, че изследването на първични животни като хидрите дава важна информация за механизмите на развитие на туморите при хората.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов