Избрани Новини

Обилните валежи поразиха Симитлийско за над 1 милион лева

Над 70 къщи в симитлийското село Железница са без питейна вода от близо седмица

Щети за близо милион нанесоха обилните валежи в Симитли през последната седмица

Близо 500 хиляди ще струва само възстановяването на прекъснатия водопровод в село Железница. Над 70 къщи в симитлийското село Железница са без питейна вода от близо седмица, след като придошлите води на река Железнишка разрушиха участъци от довеждащия водопровод преминаващ през реката.

На практика над 250 души са без питейна вода след аварията в следствие на проливните дъждове, пише simitli.info.

За авариралия водопровод в село Железница и още шест инфраструктурни проблеми в следствие на пороя на територията на община Симитли кметска администрация сигнализира Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и областна администрация – Благоевград.

Днес са изпратени констативните протоколи от проверките с прикрепен към тях снимков материал.

Съгласно нормативната уредба, до 3 месеца общината трябва да представи проекти за възстановяване на щетите и съответно остойностяване на нанесените поражения. По груби изчисления ще са необходими близо един милион лева.

Както е известно проливните дъждове събота и неделя активираха свлачище на пътя за Долно Осеново и на практика селото бе откъснато от света. И двете платна на шосето бяха отрупани от тонове скална и земна маса. Свлачището е разрушило каменна подпорна стена в участък от около 20 метра. В момента пътят е разчистен и проходим, но трасето се нуждае от укрепване.

Изцяло откъснат е пътя между селата Горно Осеново и Долно Осеново. Засегнати са над 40 къщи, следствие на придошлите води в реката, които са скъсали мостовото съоръжение, силата на водата е разрушила изцяло пътя между селата.

Придошлите води на река Струма в град Симитли са отнесли защитни диги в района на оранжериите в града, агресивното ерозиране на речния бряг застрашава обхваща около 5 дка площ в близост до жп линията, констатирала е при оглед експертна комисия.

В село Ракитна, в Янева махала, в следствие на валежите се е активирало свлачище, което се простира на близо 20 дка. Тоновете земна маса са отнесли половината път, опасност има за две къщи в махалата.

Средства за предотвратяване на щети от валежите през последните десетина дни са необходими и за селата Крупник и Полена. Както е известно в село Крупник водосток от околни дерета излязоха от руслото на циментов канал, в следствие на което се разруши уличната настилка на ул. „Паисий Хилендарски”, компрометирани са и основите на улицата, а 10 къщи бяха наводнени. До 25 къщи в село Полена няма достъп, след като придошлите води на река Сушишка отнесоха полски път и на практика откъснаха махала „Ширината” от селото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)