Избрани Новини

Снабдяват симитлийско село с вода и храна с помощта на коне

Огромно свлачище затрупа единствения път към село Долно Осеново

Земните маси са тръгнали по десния скат над шосето, подпорната стена не е могла да ги удържи и част нея се е срутила върху пътния участък заедно с пръстта, камъните и дърветата. Няма пострадали хора. По време на инцидента, станал към 09,00 часа в неделя, не е минавал никой оттам.

Свлачището е на 500 метра от главния път Симитли – Разлог в посока селото. Преди години там бе изградена подпорна стена с дължина 100 метра, но сега от дъжда са се активирали земните маси и са бутнали 20 метра от нея. Свлякъл се е целият скат, който е висок над 20 метра и е много опасен.

„Блокирано бе шосето, но с помощта на фадрома отворихме част от него за автомобилите, разчистването ще продължи поне 2 дни", каза кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов, цитиран от "Стандарт". Лентата откъм ската ще остане затворена, тъй като свлачището е активно и може да рухнат върху пътя още тонове пръст, камъни и дървета.

„Уведомен съм за проблема. Ще подготвим максимално бързо документация, за да кандидатстваме за средства от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет, за да възстановим подпорната стена", каза общинският кмет на Симитли Апостол Апостолов.

Тежко е положението и в село Горно Осеново, което е на 7 километра над Долно Осеново. Към селището няма проходимост за никакви автомобили. До него се стига през благоевградското село Хърсово и през Долно Осеново. Но и двата пътя са прекъснати заради паднали свлачища, отнесен е и един мост. „Засега ги снабдяваме с хляб, храна и лекарства с помощта на коне. В Горно Осеново живеят 12 души, няма да ги оставим на произвола на съдбата", каза Бисер Сегменов.

„Тук няма ток, а сега сме и без пътища. Откъснати сме от света, ако не са конете, няма как и храна да ни доставят", жалват се жители на Горно Осеново.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов