Избрани Новини

Кукерски "трус" разтърси Крупник

Земята в симитлийското село Крупник се разтресе здраво още по тъмно в първия ден на новата година

Но местните не се стреснаха, защото бяха наясно, че това не е поредното земетресение. Причина за лекия земен „трус" бяха танците на стотиците кукери и сурвакари. Минути след 06,00 часа думнаха тъпаните и екнаха зурните на музикантите, зазвъняха чановете. Вървяха последните приготовления на четирите квартала в селището - "Драката", "Центъра", "Овча купел" и "Шекер махала", пише "Стандарт".

В Крупник да си кукер е гордост. Облечеш ли кожите, то е за цял живот. Тръпката и меракът да участваш в маскарадните игри никога не си отиват. Тук страсттта, лудостта в добрия смисъл на думата, се предават от бащи на синове. И традицията на кукерските игри е жива, въпреки че никак не е лесно и евтино да си кукер. „Борбата между различните квартали е жестока. Всеки иска да има най-много кукери и те да са с най-атрактивни костюми. Към мъжете се присъединяват много деца и юноши", твърди кметът Григор Дуев.

Селският управник ще връчи специална награда - сувенир кукер. Тя е в памет на загиналия миньор Иван Лазаров, който бе редовен участник в маскарадните игри и заклет кукер. Решението бе взето единодушно от представителите на всички квартали.

35-годишният им съселянин загина на 16 юли 2013 година. Тогава той намери смъртта си заедно с още трима колеги в рудник „Ораново" при срутване на огромни кални маси.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)