Избрани Новини

Кукерска война тресе симитлийското село Крупник

Стотици мъже в селището всеки ден обличат кожените премени

Кукерска война тресе симитлийското село Крупник. Стотици мъже в селището всеки ден обличат кожените премени, окачват чановете върху тях и правят шествие по селските улици. Земята се люлее от танците им, а съселяните им трябва да оценят коя от четирите махали е най-добра в подготовката за 1-ви януари – празникът на кукерите.

Битката между различните квартали е жестока. Всеки иска да има най-много кукери и те да са с най-атрактивни костюми. Традицията е жива тук, към мъжете се присъединяват и много деца и юноши. В танците им в последните години се включват и доста чужденци. За чуждите туристи една от най-големите атракции е да се превърнат в страшни кукери в някое от селищата в община Симитли. Гости от съседните ни страни, както и от Западна Европа с кеф обличат кожените премени, които им се дават за ползване от местните хора. Това е сред най-интересните неща и за нашенци, и от чужденци, пише "Стандарт".

„Да си кукер е призвание, чужденците трудно го разбират, но поне усещат тръпката от това да облечеш кожите и да играеш за здраве и благоденствие", казва кметът Григор Дуев. Негов съселянин събирал 3 години пари, за да си купи нов кукерски костюм. Наскоро броил 4000 лева за премените. И с нетърпение чака да тръгне с него по конкурси и фестивали с него. Добър кукерски костюм тази година струва между 3000 и 4000 лева, а най-големите мераклии харчат и над 5000 лева за качествени премени. Заможни банскалии всяка година идват от курорта, за да се уредят с качествени кожени костюми. Някои от тях вадят и по 10 000 лева за кожи, чиято дължина на косъма е над 70 сантиметра.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов