Избрани Новини

Уникално дефиле на редки породи кози и пръчове край Крупник

Изложението започва в 10 часа край селото

Редки породи дългокосмести кози и пръчове, расови коне и ловни породи кучета се събират на изложение днес на поляните край село Крупник, съобщава struma.com. Дефилето на породистите животни стартира от 10.00 часа. Организира се за трети път през последните година и половина от Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза.

С уникалното дефиле на расови чифтокопитни организаторите искат да покажат красотата и изключителните качества на традиционните български породи, формирали се под влиянието на специфичните климатични и релефни особености на територията на България. В полите на Малешевска планина стопани от Крупник, Полена, Сушица и други планински села с голям мерак и много грижа отглеждат расовите животинки. Те са ценни екземпляри предимно заради кожата им.

От козите и пръчовете, израснали в Малешевска планина, стават най-хубавите кукерски одежди, казват разбирачите. Всички породи, които ще бъдат представени, се отглеждат по автентичен начин, който се предава от поколение на поколение. Благодарение на мерака и любовта към традициите на всеки един от фермерите те са успели да съхранят тези породи животни такива, каквито са изглеждали преди столетия. Асоциацията на животновъдите от Крупник има и лиценз за извършване на развъдна дейност с породата местна дългокосместа коза, под тип Калоферски и Малашевски. Лицензът бе издаден неодтавна от Министерството на земеделието и храните.

Освен с показен характер, своеобразното "ревю" на редките породи чифтокопитни има традиционно и конкурсен характер. Екземплярите мерят грация и красота в различни категории.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)