Избрани Новини

Машинистът-спасител: Задействах спирачката и казах на пътниците “Дръжте се!”

8-годишният му син Калоян бил много щастлив и разказвал в училище за баща си

Димитър Христов - машинистът, който реагира за секунди при сблъсъка на влак в горящ на релсите тир в четвъртък вечерта, вчера бе със семейството си. 8-годишният му син Калоян бил много щастлив и разказвал в училище за баща си.

Това каза за “24 часа” 41-годишният мъж. От вчера той има вече телефон, всичките му вещи и документи изгорели в кабината на дезирото.
“Тъкмо излизах от дясна крива и видях напречно на линията паднал тир, който гори. На 150 метра, може би. Задействах спирачката. Преди това скоростта на електричката беше 82 км в час. С каква скорост е станал сблъсъкът, не мога да кажа, защото веднага след това тръгнах към първия вагон и казах на хората “Дръжте се, ще се ударим.”

След няколко секунди последвал сблъсъкът. Веднага машинистът, началникът на влака Кирил Стефанов и кондукторът Васил Джартов започнали да отварят аварийно вратите и да извеждат хората, в четирите вагона е имало 95 души.

Въпреки сблъсъка и горящата кабина на влака осветлението във вагоните не е угаснало. Може би затова нямало паника. “Не зная “Сименс” от какво са направили електричката, но вагоните не се подпалиха. Изгоря кабината, която явно се е подпалила от челния удар с резервоара на тира, обгоря и част от първия вагон, но огънят не тръгна нататък. Не само че не пострадаха хора, но и багажът им оцеля”, казва още Христов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов