Бащите на черното тото - Коце Маца и Жоро Илиев?

Това става преди близо 15 години

Покойният президент на "Локомотив" (Пд) Георги Илиев е един от първите хора, започнали бизнес с манипулиране на футболни мачове. Това става преди близо 15 години, когато Главния е бос на "Левски" (Кюстендил), преименуван по-късно на "Велбъжд", пише "България днес" По това време в България стават популярни азиатските сайтове за залози, които гарантират лесни пари и безнаказаност при уреждане на футболни мачове. Жоро Илиев започва работа със съдии, футболисти от собствения си отбор и съперници, на които плаща повече от щедро. Главния е в комбина и с близкия си приятел и президент на "Беласица" Костадин Хаджииванов - Коце Маца, който е считан за Кръстника на черното тото в България. Според мнозина именно Коце Маца е светнал Главния за доходоносната, но порочна практика с уреждане на мачове.

През тези години дясна ръка на боса е Емил Наков, който неведнъж е подозиран в манипулиране на футболни срещи. Съмнения в Наков през годините на няколко пъти изрази и самият президент на БФС Борислав Михайлов. Схемите на Илиев и Наков започват още от юношеските първенства и се пренасят в "А" група.

След като през 2001 г. Илиев поема пловдивския "Локомотив", съмненията за уговорени мачове с цел печалба от залози продължават. Там Главния отново работи с Наков, а според мнозина шампионската титла през 2004 г. също идва по втория начин... След като подземният бос е убит през 2005 г., "Локо" (Пд) сменя няколко собственици до идването на Константин Динев. Той обяснява, че поема клуба заради Жоро Илиев, който му е кумец. Днес Коко Динев редовно е подозиран в уреждане на мачове, но все още не е привикан в полицията и доказателства срещу него не са открити. За сметка на това в полицията бяха привикани играчите Александър Тунчев и Мартин Камбуров, които бяха част от "Локо" още от времето на Жоро Илиев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен