Избрани Новини

Обсъждат съдбата на кестеновите гори в Брежани и региона

Участват експерти в областта на горското и селското стопанство, европейските фондове и консултантски фирми

Кестеновата гора може да храни не само село Брежани, но и общината. Чужди бизнесмени готови да изкупуват големи количества на високи цени.

По инициатива на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и сдружение „Хора и традиции” се организира работна среща - дискусия по проблематиката на опазване, съхраняване и развитие на кестеновите гори в община Симитли.

Срещата ще се състои в кметство Брежани. Целта на срещата е да се направи диагностика на наличните кестенови култури, съхраняване, профилактика и опазване от болести, начини на залесяване с нови кестенови насаждения и култури – изисквания и технологии, отглеждане и развитие, икономическо значение на кестените и кестеновите насаждения, предпоставки за производства, свързани с кестена: производство на кестеново брашно, консервиране, търговия и др, популяризиране на продукта: перспективи на развитие на  кулинарен, пешеходен и културен туризъм, празник на брежанския кестен, сурва и др.,възможности на европейските фондове и др.

На срещата са заявили участие експерти от Югозападно предприятие, НП „Пирин”, РДГ – Благоевград, специалисти и доктори по проблемите на ядливите кестени на общината, кметовете на селата Брежани, Мечкул, Ракитна, Полето и др., пише simitli.info. На срещата, която ще се състои днес в кметство Брежани, прочутите брежански баби ще почерпят с домашни баници и кулинарни изкушения с кестени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов