Избрани Новини

9-годишен италианец пече кестени пред българи и македонци в Брежани

С вкусни гозби, песни и танци отбелязаха Празника на кестена в Брежани

Кулинарни изкушения, музика, танци и народно веселие цареше днес в китното планинско село Брежани. На площада в планинското село стотици ценители на вкусните кестени и кулинарните изкушения се събраха, за да отбележат Петия празник на брежанския кестен.
Програмата на площада в селото предложи дегустация на печени брежански кестени по италиански, приготвени от италианеца Мауро, който е брежански зет. 9-годишният му син пък показа технологията на печене на брежанския кестен, пише simitli.info. На кулинарната изложба, подредена на дълга трапеза, вниманието привлякоха повече и по-малко познати традиционни ястия, на които и кестенът придава неповторим вкус. Не липсваха и уханни домашни баници,питки, сладкиши, както и вкусни гозби на гостите от Македония. Най-много ястия бе приготвила баба Райна – баклава, тиквеник, бухтички, баница, сладки, като във всички тях е включила сладкия брежанкси кестен.
Баба Райна сподели, че с кестените могат да се приготвят най-различни ястия, в зависимост от предпочитанията. Те дори могат да се използват и за приготвянето на печен заек. „Едно време кестените са били основна храна за хората. А сега ние се опитваме да запазим традицията и да я предадем на децата си”, каза баба Райна.
Баба Катя пък бе категорична, че брежанският кестен е най-сладкия и ароматен кестен.
Кметът на община Симитли Апостол Апостолов поздрави всички гости и жители на Брежани. „Всички празници в общината ги чакаме с нетърпение.Като общинско ръководство сме длъжни да подкрепяме традиционните празници и ще продължаваме да ги подкрепяме. Но като основна цел сега си поставяме да направим кестените нещо, което да дава препитание на хората в общината”, каза Апостол Апостолов. Кметът на селото Благой Стефанов също приветства гостите и жителите. „Когато се създаде сдружение „Хора и традиции”, ние имахме една цел- не само да съхраним кестена, но да направим така, че той да се размножава все повече и да бъдат създадени нови кестенови гори.Кметът на Брежани обяви също, че първите 50 декара общинска земя, вече са отдадени на сдружението и това ще бъдат нови кестенови насаждения”, каза кметът на Брежани Благой Стефанов. Румяна Панова, председател сдружение „Хора и традиции”, благодари на селото , че с усилията на хората празникът става традиция.”Този празник има благородна цел, благодарим на природата и на прадедите ни, които са оставили тези безценни гори”, сподели Панова. И тази година празникът на брежанския кестен е организиран от сдружение "Хора и традиции", кметството в Брежани, читалище "Христо Ботев" и с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, чийто екип неизменно присъства и подкрепя празника.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)