Избрани Новини

Брежани черпи с кестени гости от страната и Македония

Ще бъде подредена и етнографска изложба от Брежани и македонския град Делчево

Вкусни гозби с печени и варени кестени ще опитат стотици гости от страната и Македония в симитлийското село Брежани, предава standartnews. Петият поред празник на кестена ще се проведе днес в селището.

„По този начин отдаваме дължимото пред даровете на природата и земята, пред нашите предци, които са засадили дърветата. Тук, в подножието на Пирин планина, растат най-вкусните ядливи кестени. Организатори са Сдружение „Хора и традиции", кметството и читалището. Радостно е, че в празника участват и възрастни, и млади хора, идват много гости", заяви кметът на Брежани Благой Стефанов.

Кестените са емблемата на някогашното миньорско селище. Благодарение на тях то е известно не само в страната, но и в чужбина. Няма по-вкусен и по-хубав в цяла България, кълнат се тукашните жители. Затова те го почитат със специален празник, чието начало бе през 2010 година. Смятат да направят и кестенова плантация, за да си докарват доходи от продажбата на кестени.

Италианецът Мауро, който живее в селото, ще почерпи с вкусни кестени по специална рецепта. Те ще бъдат гарнирани и с младо вино.

В кулинарната изложба ще има още топли баници, уханни пити, десетки ястия. Ще бъде подредена и етнографска изложба от Брежани и македонския град Делчево на площада. Танцов ансамбъл и мъжка певческа група „Веселие" – Симитли, женска певческа група и деца от Брежани, фолклорен ансамбъл от Делчево ще се погрижат за доброто настроение на местните хора и техните гости.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов