Избрани Новини

Най-после! Започна дългоочакваният ремонт на Зоопарка (СНИМКИ)

Следващото лято реконструираният зоокът трябва да приема посетители

Шест години след затварянето си пловдивският Зоопарк най-после получи шанс да се възроди за нов живот. Днес в 10,30 ч. кметът Иван Тотев направи символична първа компа и даде старт на строителството на новия проект за зоокъта.

След многобройни процедури и отлагания миналата седмица беше подписан договорът  за изпълнение на реконструкцията с единствената фирма, участвала в конкурса – асеновградската  „Запрянови”.  Новият Зоопарк по проект ще покрива всички европейски стандарти. Досегашният му терен от 10 дка ще бъде увеличен четири пъти и  по новите стандарти територията му ще стане близо 40 дка. 

Реконструкцията ще струва близо 4, 5 млн. лв и цялостното завършване на обекта ще продължи близо две години. Средствата са осигурени от републиканския бюджет.

По силата на договора с фирмата изпълнител обаче, ремонтните дейности ще се извършат поетапно и евентуално до средата на следващата година зоопаркът трябва вече да посреща посетители.  Ремонтът ще започне с разчистването на 10-декаровия терен в парк “Отдих и култура”. Най-късно до месец и половина се очаква да започнат и реалните строителни дейности. “Това е единствения зоопарк в България, проектиран в новите условия на членството на страната в Европейския съюз и ще отговаря на всички нови изисквания за отглеждане на животните, за които се предвиждат най-модерните условия. Надявам се да стане най-хубавия парк в България”, коментира кмета Иван Тотев.

22 хабитата с различни животни ще притежава зоологическата градина. Очаква се тя да се превърне в една от туристическите атракции на града.  Зоопаркът по договор трябва да бъде изграден в рамките на 180 дни. Животните ще бъдат експонирани  в условия, близки до природата и без препятствия за видимост от посетителите. Кметът Тотев разказа, че  пространството, което животните ще обитават, ще бъде многократно увеличено – вместо сегашните 80 кв.м., само мечките, ще живеят на площ от 3000 кв.м., като до тях ще се стига през тунел, ще има стъклена преграда и езеро.  В пловдивският зоопарк ще има лопатари, фламинго и жерави, камерунски муфлон, камили, рис, бизони, патагонска мара. 

Кметът подчерта, че строителството на зоопарка ще се осъществява поетапно, като  през следващата година ще започне и проектирането на аквариум на предвиденото пространство.  Той изрази увереност, че до 9 месеца пловдивчани ще могат да посещават  новия зоопарк, в който  ще бъдат изградени детски площадки с естествени материали, кафенета и паркинг.

Маймуните и козите, които в момента обитават старите клетки в пловдивския зоопарк, ще инспектират строителството на новия комплекс, стартирало тази сутрин. Единствените жители на градината в момента няма да бъдат местени по време на дейностите по изграждането на модерния парк. Козите остават заради опасността от син език, която ги дебне извън убежището им, а маймуните очевидно нямат проблем с багерите и работниците, като вече се закачат с тях и се опитват да откраднат ръчните им часовници. Животните няма да бъдат притеснявани, няма да нарушаваме спокойствието и начина им на живот, обясниха от екипа на парка.

Пловдивският зоокът на Гребната база бе затворен  през лятото на 2008 година, поради драстични несъответствия с европейските стандарти.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов