Избрани Новини

Тибетският як умря в Зоопарка, преди да дочака нова клетка

Мисия Пловдив

18-11-2014, 14:29

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Строежът на зоокъта започва от утре

Тибетският як, докаран в зоокъта до Гребния канал в края на миналия век, умря, без да дочака новата си клетка. Скръбната вест съобщи за "Марица“ директорът на Зооветеринарния комплекс д-р Марчо Дулев. Дивото животно беше много старо, над 20 години, уточни шефът на комплекса.
Строителството на новата зоологическа градина стартира с традиционната първа копка утре, която ще направи лично кметът Иван Тотев. Договорът с  изпълнителя "Запрянови - 03“ ООД беше подписан вчера. Обществената поръчка е за 4,5 млн. лева, а зоопаркът трябва да бъде построен за две години. Същата фирма е наета от общината за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина и в момента изгражда езерото с Пеещите фонтани.
Новият зоопарк ще бъде единствен в България, който отговаря на европейските изисквания, изтъкна градоначалникът. Сегашният зоокът с мизерните клетки, заради които достъпът на посетители беше забранен преди пет години, се помещава върху 10 декара. Новият ще се простира върху 40 декара, а животните ще се отглеждат в среда, максимално доближена до природната. До лятото на следващата година ще може да се посещава, предположи Тотев.
Засега строителите ще работят само в границите на съществуващия  зоопарк. Основната им задача е да премахнат старите клетки и да разчистят терена. Част от загражденията вече са демонтирани, а животните и птиците са преместени в Белица, Кнежа, Стара Загора и София. В зоокъта са останали само дузина маймуни, защото техните клетки отговарят на съвременните изисквания и дори имат климатици. Не са преместени все още и 16-те кози заради опасността от син език.
Строително разрешение за останалата част от зоопарка ще бъде издадено, след като приключат съдебните спорове със сдружение "Граждански контрол - защита на животните“. Сдружението обжалва становището на РИОСВ, в което се казва, че за промяната на Общия устройствен план (ОУП) в частта за Гребния канал не е необходимо да се прави екологична оценка, тъй като такава е правена за подробния устройствен план (ПУП).  Жалбата е отхвърлена от Административен съд, но сдружението обжалва пред върховната инстанция, обясни зам.-кметът инж. Димитър Кацарски. Учудващо е, че оспорват, защото промяната на ОУП не касае зоопарка, коментира зам.-кметът.  
Делото ще се разглежда на 3 декември. Никой засега не може да каже кога ще има окончателно решение на съда и какво ще бъде то. Ще използваме зимния сезон за разчистването на 10-те декара, в които няма пречки да извършваме строителство, каза инж. Кацарски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов