Избрани Новини

Започна укрепването на пропадналия път при Предел

На място работят геолози и конструктори

Започна укрепването на пропадналия вчера път Симитли - Предел - Банско, предаде Е-79.com. На място от днес работят геолози и конструктори, които въз основа на изследвания на пластовете, в понеделник ще дадат становище как да бъде възстановен пътят.

По обяд два самосвала на пътноподдържащата фирма "Агромах" изсипаха в свлачището едра скална маса.

След консултация обаче изсипването бе прекратено, тъй като едрите камъни ще възпрепятстват сондажите, след което самосвалите отидоха за втори курс, за да докарат по - ситни инертни материали. Засипването с пръст се прави за обезопасяване на пътя и за да могат тежките машини да стъпят върху здрава основа, за да започнат да работят.

Вследствие на дъждовете през тази нощ пътното платно продължава да се напуква. Пукнатината върви по осевата линия.

Припомняме, че вчера в реката падна 30 - метров участък от високата 5 метра подпорна стена. Заедно с нея падна и половината от дясната пътна лента. За това тази сутрин бе взето решение за спирането през участъка движението на товарни автомобили с обща маса над 12 тона. Временната организация за товарните автомобили ще бъде в сила за 12 дни.

Още на пътен възел Симитли - Ораново, патрул на КАТ пренасочва движещите се към Разлог, Банско и Гоце Делчев по маршрута Сандански - Петрич - Кулата - Катунци - прохода Папаз чаир - Гоце Делчев. Вторият обходен маршрут е през участъка Белово - Юндола - Разлог.

Към 14 часа на свлеклия се пътен участък бе срязана мантинелата, която рухна в реката. След това започнаха сондажи на дълбочина 5 метра. Целта им е да се види състоянието на основата под пътя. Най - лошият вариант е, че ако тя не е твърда, пътят ще се затвори изцяло за преминаване на МПС. Но към 14.30 часа стана ясно, че за сега този най - лош вариант отпада.

След като приключат сондажите, в понеделник геолозите и конструкторите трябва да дадат становище по какъв начин ще трябва да се възстанови пътят. Най - вероятно това ще стане с пилотно - анкерна конструкция. Вертикалните пилотни отвори ще бъдат пробити със специална машина и в тях ще бъде изсипан бетон. След това те ще бъдат свързани с анкерна конструкция от арматура. Днес и утре се изработва подробно геодезично заснемане на терена, чиято цел е установяване деформациите вследствие на свличането. След тези две изследвания специалистите ще изготвят техническото решение за възстановяване на пътното платно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов