Избрани Новини

Учените потвърдиха: Бирата е полезна за сърцето

Лекари представиха медицински факти на тема „Бира и здраве” в Брюксел

При умерена консумация бирата може да има ползотворен ефект върху състоянието на сърцето, дихателните пътища и върху много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот.

Тези и други научни факти за качествата на пивото бяха представени по време на Седмия европейски научен симпозиум „Бира и здраве“, провел се в Брюксел. Форумът събра над 120 представители на медицинските среди, научни институти, медии и неправителствени организации от Европа, Африка и Южна Америка.
Събитието традиционно предоставя възможност на учени от цял свят да споделят резултати от медицински проучвания относно свойствата на бирата и нейното позитивно въздействие върху здравословния и балансиран начин на живот при умерена консумация. Потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав, който традиционно е около 90% вода, 5% екстрактни вещества, идващи от малца, пивните дрожди и хмела и 5% алкохол. Именно ниската концентрация на алкохол в голямо количество вода, както и наличието на 50 различни полифеноли, полизахариди, витамини и други биоктивни субстанции, допринасят за благотворния потенциал на пивото върху здравето и качеството на живот.
При пивото съдържанието на специфични полифеноли оказва положителен ефект върху дихателните пътища и сърдечно-съдовата система, дори при пациенти, претърпели сърдечен удар. Полифенолните съединения, особено в безалкохолната бира, имат силни антиоксидантни, антипатoлогични и противовъзпалителни свойства, които оказват благотворно влияние върху организма при подобни проблеми.
В сесията "Мястото на бирата в диетата" силен интерес предизвикаха докладите на водещи клинични доктори от Великобритания, Италия, Румъния и Холандия, които както и българските учени наскоро, опровергават мита за биреното коремче. Резултатите от техни последни изследвания отново доказват, че при умерена консумация от пивото не се пълнее и няма зависимост между пиенето на бира и измерителите на затлъстялост – индекс на телесната маса и съотношението талия/ханш.
Според представения от д-р Катрин О'Съливан доклад върху калориите в пивото, "биреното коремче" е мит, тъй като не съществуват научни доказателства, които да свидетелстват, че при разумна консумация бирата води до трупане на килограми. Нещо повече – редица проучвания показват, че при жените умерената консумация на пиво се свързва с по-нисък ИТМ, което я прави много подходяща за оптимизиране на хранителния режим на дамите с наднормено тегло. Сходни резултати показва и току що направено изследване от лекари от Университета по медицина и фармация в Букурещ, което също опровергава схващането, че умереното пиене на бира води до абдоминално затлъстяване и натрупване на мазнини в коремната област. Според д-р Корина Зуграва, ръководител на румънския изследователски екип, приемът на калории при умерена консумация на бира не повишава индекса на телесната маса, не играе роля за образуването на коремче и няма данни да е потенциален фактор за затлъстяване както при жените, така и при мъжете.
Симпозиумът "Бира и здраве" се провежда традиционно в Брюксел през две или три години. Форумът осигурява възможност на едни от най-авторитетните учени от цял свят, които проучват ефекта от умерената консумация на бирата върху здравето, да представят най-новите си изследвания в тази област.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)