Избрани Новини

Всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст в света са с остеопороза

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

Световният ден за борба с остеопоро-зата се отбелязва ежегодно на 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза - IOF.
Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Най-честите оплаквания при поява на остеопороза са болки в гърба в областта на лопатките или поясната област, при физическо натоварване или продължителен престой в право или седнало положение. След почивка оплакванията отшумяват. Процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, затова остеопорозата е наречена "ТИХИЯ КРАДЕЦ".
Тревога будят и данните от различните европейски държави, според които само 15-20% от хората с остеопороза получават необходимото им лечение. В България този процент е още по-нисък - 3-4%. При около 426 000 българи с остеопороза едва около 13 800 се лекуват. В света приблизително всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст е с остеопороза. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка вследствие на заболяването. Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след това. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310% при мъжете и 240% при жените.
Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.
През 2014 година Световният ден за борба с остеопорозата, е фокусиран върху здравето на костите при мъжете.
Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна детска възраст, когато се формира костната маса на организма. Хранете се балансирано и приемайте мляко и млечни продукти ежедневно, съветват специалистите. В тях се съдържат много калций и протеини, необходими за здравината на вашите кости и мускули. Повишете вашата физическа активност. Комбинацията от физическа активност и богата на калций хранителна диета, осигуряваща достатъчно витамин Д, предлага огромни възможности за подобряване на костното и мускулното здраве и намаляване на риска от остеопороза. Прекарвайте всеки ден поне 30 мин. на чист въздух и слънце. Вашият организъм произвежда витамин Д, когато слънчевите лъчи достигнат до кожата ви.
Информационното събитие "Да запазим костите си здрави!" е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни. Призивът на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)