Избрани Новини

Експедицията до нос Хорн потегля на Димитровден

 

Трима българи потеглят на Димитровден от Поморие към най-трудно достъпната точка на земното кълбо – нос Хорн в Южна Америка. Екипажът в състав капитан Кирил Киров, доктор Иван Моллов и Орлин Василев поема това голямо за всеки мореплавател предизвикателство с амбицията да развеят българското знаме на Морския Еверест. Заедно с трибагреника, експедицията ще носи знамената на Бургас и Карлово. Екипажът ще плава с туристическа яхта, дълга 14,20 метра. Вече са осигурени необходимите продукти и оборудване за плаването, което ще продължи между 6 и 8 месеца. Дължината на маршрута е 19 000 морски мили. По пътя си ентусиастите ще спират в Малта, Испания, Канарските острови, Бразилия, Аржентина.
„Нашето плаване не е рекорд, не гоним постижения. А дали ще слезем на брега – Господ ще каже“, заяви водачът на експедицията капитан Кирил Киров.
Заместник-кметът на Бургас доктор Лорис Мануелян предаде на екипажа флага на морския град и пожела на мореплавателите успех в трудната мисия.
„За нас е чест, че освен българското знаме, на Морския Еверест ще се развее и знамето на Бургас. Цялата община ще ви подкрепя духом и ще бъде с Вас“, допълни доктор Лорис Мануелян.
Пътуването на яхтата ще може да бъде наблюдавано в Интернет. На сайта www.moreplavateli.com, както и на Фейсбук страница на плаването до нос Хорн https://www.facebook.com/horn2014?fref=ts, два пъти на ден ще бъдат публикувани снимки и новини как протича експедицията. Медийното отразяване на събитието се осъществява с подкрепата на NATIONAL GEOGRAPHIC channel в своя он-лайн профил в социалната мрежа, телевизия България ON AIR, информационна агенция КРОС, ДАРТС НЮЗ, www.actualno.com, социалната медия www.svejo.net, www. termo.bg и Община Бургас, която подкрепя събитието!
След завръщането на екипажа ще бъде подготвена фотоизложба, проследяваща историческото плаване в снимки, която ще бъде показана в Бургас.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов