Избрани Новини

Румънец носи БГ монета на нос Хорн

Новините

21-10-2010, 10:13

Снимка:

PANZELESUS.EXPLORER.ORG

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

10-левова възпоменателна монета, издадена от Българската народна банка, ще остави на нос Хорн румънският яхтсмен Мариус Албу.

Заедно със съпругата си Каталина той повтаря плаването, описано в книгата "Вдигнете всички платна" на Раду Тудоран. За прочелите я в българския й превод е известна историята на два ветрохода - румънския "Speranta" и френския „L’Esperance” - в превод "Надежда", чиито капитани - стари приятели, дълго време се търсят из морета и океани, достигайки бреговете на Огнена земя през Патагония и Магелановия проток.

По пътя им тръгва и Мариус Албу със самоделката "Феникс", която миналата година известно време престоя и във Варна в подготовка за плаването, реално повторение на измисленото пътешествие на "Надеждите". Със същата яхта Мариус Албу през 1996-1998 г. прави първото румънско околосветско плаване.

Неотдавна баща ми потегли от Кабо Верде към Бразилия, разказа за ВарнаУтре.бг синът му Адриан, който живее във Варна и е добре познат в средите на ветроходците. На него и на близките си в Румъния яхтсменът дал задачата да подготвят капсула с послание за бъдещите поколения, която по думите на Адриан възнамерява да закопае на самия нос Хорн. Най-южната точка на Южна Америка е истинско изпитание за всеки мореплавател, нещо като Еверест за катерачите, обяснява Адриан. След като я премине успешно по вода, "Феникс" ще застане в удобно пристанище в близост, за да могат Мариус и Каталина да се върнат по суша на носа и да закопаят капсулата на специално място, където ще чака да я отворят след 100 години.

В капсулата, изработена от варненеца Петър Калоянов, освен българската монета, придружена от съответния сертификат, със сигурност ще има палинка (румънският аналог на нашата ракия), а Адриан и съпругата му Кристина все още съчиняват посланието си към хората, които ще я отворят след век. Тяхното семейство планира да се срещне с Мариус и Каталина следващата година в Австралия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов