Избрани Новини

Кога да пием сутрешното си кафе?

Разберете кога е точното време за ободряващата напитка

Ние започваме деня си с първата чашка кафе почти веднага, след ставане от сън.Кофеиновата напитка ни зарежда с нужната ни доза енергия, в съчетание с неповторим аромат и прекрасен каймак. А ако към това великолепие добавим и 1-2 препечени филийки или пухкави палачинки, ни очаква наистина прекрасен ден.

Казват, че денят си личи от сутринта, а когато започне с хубаво кафе, какво повече ни е нужно, за да се заредим с положително настроение от утрото? Невролози от Университета в Мериленд, САЩ са си поставили за цел да проучат кой е най-подходящият час за първата глътка кафе.

Според екипа, стимулиращата напитка трябва да се пие между 9:30 и 11:30 ч., защото тогава има най-голяма полза за "съживяване" на организма и ефектът от кофеина е максимален в този отрязък от предиобеда. По това време нивата на хормона кортизол (познат като хормон на стреса) са ниски, след като са достигнали своя максимум между 6 и 8 ч. Тъй като кофеинът взаимодейства с кортизола, когато първото кафе е рано сутрин при най-високи показатели на хормона на стреса, рискуваме да развием поносимост към кофеина, т.е. той няма да ни действа ефективно.

Кортизолът спомага за превръщането на енергията в захар, която от своя страна захранва клетките. Той контролира и биологичния часовник на човека, като нивата му обикновено са най-високи около един час след събуждане, след което постепенно започват да спадат. Именно след този час е подходящото време да започнем с кафето. Тогава има максимална полза от кофеиновата напитка и една чашка ароматно еспресо може да доведе до прилив на енергия като стимулира производството на кортизол.

Естествено повишаване на производството на хормона на стреса от самия организъм има и по обяд, както и между 17:30 и 18:30 ч.,  така че това са другите неподходящи за пиене на стимулиращи напитки часови промеждутъци. Нивата на този хормон варират през деня и при всеки човек са различни, но все пак, ако пием кафето веднага след ставане от сън, постепенно ще усетим, че ни трябва все по-силна и по-концентрирана напитка.

Източник: edna.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)