Избрани Новини

Сутрешното кафе ни разбужда?

Животът

25-08-2014, 07:22

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Каквото е кафето, такава е и жената

Оказва се, че всичко зависи от психическата ни нагласа

Мнозина разчитат на чаша кафе, за да дадат успешен старт на деня, но според изследване твърдението, че кофеиновата напитка ни събужда рано сутрин, в голяма степен се дължи на психическа нагласа. За да го докажат, британски учени провеждат експеримент. Доброволци консумират безкофеиново кафе, но смятайки, че пият кофеиново. Въпреки това се забеляза значително подобрение в настроението и производителността им, обяснява изследователският екип.

От серия тестове за измерване на умствената им дейност става ясно, че времето за реакция и настроение при пиещите безкофеиново кафе е значително по-добро, отколкото при консуматорите на кофеин. Според учените ефектът от ободряващата напитка в някакъв процент се дължи и на очакването и психическата нагласа на потребителя, че чаша кафе ще стимулира по-бързото събуждане и реакции.

Изследването се провежда от специалисти от Университета на Източен Лондон. В него участват 88 души на възраст между 18 и 47 години – любители на кафето, пиещи най-малко 2 чаши кафе на ден. Резултатите са публикувани в сп. Appetite. Известно е, че кофеинът е стимулант, който оказва въздействие на мозъка и може да се "бори" със сънливостта и умората.

Редица проучвания показват ползите от консумацията на кафе за различни заболявания и състояния. Някои изследвания например предполагат, че редовното пиене на напитката значително намалява риска от болест на Алцхаймер, вероятно чрез задействането на верижна реакция в мозъка, която предпазва от увреждания.

Безспорно кофеинът има ползи за здравето, но той не е съвсем безобиден. Според изследване свръхконсумацията на кофеин крие риск от пристрастяване.

Някои от признаците на кофеиновата зависимост включват безпокойство, болки в гърдите, умора, гадене и главоболие. Според проучвания 50% от консуматорите на кафе изпитват абстинентен синдром при опит да се откажат от напитката.

Нека не забравяме, че всякаква свръхконсумация, независимо от продукта, крие риск от неприятни здравословни последици. Допустимото количество кафе е 1-2 чаши на ден.

puls.bg

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов