Избрани Новини

Отоплението на нафта остава най-скъпо

В София парното държи около 400 лв. на сезон, за 65-квадратно панелно жилище

На прага на новия отоплителен сезон скъпото, само по себе си парно, се оказва по-добър избор даже и от най-икономичната печка - духалка. Това поне твърди Рада Богданова в репортаж на Нова телевизия, която провери как е най-добре да се топлим спрямо актуалните цени на енергоносителите.

Заедно с проф.Калоянов от Техническия университет пресмятат по национално призната методика. Съобразяват се, че има разлика, ако живееш в нисък или във висок блок, в Западна или в Централна България. Съобразяват се и с факта, че в топлоизолираните сгради разходите за енергия спадат с до 40%.

Изчисляват разходите за апартамент в София, 65 квадрата, в 5-етажен несаниран блок, който трябва да поддържа 20 градуса стайна температура през зимата.
Най-евтино излиза отоплението на дърва - около и под 200 лева.

Трудът не е взет предвид нито при дървата, нито при въглищата. Докато замърсяват домашната и околната среда, те догонват по цени парното. А в градове като Бургас се оказват и по-скъпи от централното отопление.

В София парното държи около 400 лева на сезон, за 65 квадратно панелно жилище.

Добавят 10 на сто увеличение на тока от 1-ви октомври и за жилище от 65 квадрата сметката за сезона надхвърля 600 лева. Климатикът може да свие разхода до три пъти, но първо трябва да си го купите.

Най-скъпо, над 1000 лева, остава отоплението на нафта. Неслучайно тя вече е рядкост в повечето български домове. На нея обаче си държат в някои от обществените сгради. Или поне така твърдят, докато на практика вместо с нафта за отопление, се снабдяват с дизелово гориво.

Не топли, оказва се, и една напоследък рекламирана идея как да се греем за жълти стотинки. Първа я раздуха британската преса, а в YouTube тя още трупа почитатели. И до днес звучи повече от примамливо - да си направим печка от метална тавичка и глинени саксии, каквито навярно всеки има вкъщи. Инвестицията ни е само в чаени свещи. Според този клип, за стая с размери на каюта, стигат по четири свещи за четири часа. Захлупваме ги първо с малката,  после и с голямата саксия.

За по-голям ефект, ще трябват и много повече свещи. А реалистичната сметка остава в рамките на няколкостотин лева за отоплителен сезон.

Целия репортаж можете да видите във видеото на Нова тв.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов