Избрани Новини

Червеното вино и шоколадът предпазват от остеопороза

Най-облагодетелствани от изкушенията са мъжете на средна възраст

Чаша червено вино, шепа фъстъци или парче шоколад могат да допринесат за предпазването от костното заболяване остеопороза, информира БТА.

Предишни проучвания са показали, че растителното съединение ресвератрол - тип естествен фенол, съдържащо се в червеното вино и гроздето, черниците, какаото и фъстъците, притежава противовъзпалителни свойства, които предпазват срещу загубата на костна тъкан при мишки и плъхове, пише в. "Дейли експрес".

В настоящото изследване специалисти от университета на Орхус, Дания, са установили, че ресвератролът е допринесъл за увеличаването на костната плътност на гръбнака при мъже на средна възраст, страдащи от метаболитен синдром. Заболяването се изразява в струпване на рискови фактори, сред които затлъстяване и високо кръвно налягане, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет. Синдромът се свързва и с възпалителни процеси, които могат да доведат до загубата на костна тъкан.

Настоящото изследване е първото по рода си, което разкрива потенциала на ресвератрола като средство за борба с остеопорозата при хората. Резултатите показват, че съединението стимулира остеобластите - клетките в тялото, отговорни за формирането на костна тъкан.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов