Чаша червено вино на ден помага на сърцето

Новините

17-10-2010, 15:30

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

150 милилитра червено вино на ден са полезни за хора, които имат сърдечно-съдови проблеми.

При мъжете са допустими и до две чаши на ден. Над това количество вече нараства риска от развитието на карциноми и на цироза.

Тази теза бе застъпена и в лекцията на доц. д-р Борислав Георгиев от Университетската кардиологична болница в София, който той изнесе във Варна по време на лекционния модул за лекари "Хранене и хронични заболявания". Чудодейната мощ на червеното вино се дължи на съдържанието на полифеноли в него, допълни специалистът. Той бе категоричен, че бялото вино и безалкохолните напитки от същия вид обаче не оказвали подобно въздействие.

Дългогодишната практика и проучванията в областта на кардиологията доказвали, че не толкова солта, а натрият вреди на сърдечно-съдовата система. На практика той се съдържа в много от минералните води, в готварската сол, в содата бикарбонат, която мнозина от българите със стомашни проблеми пият. На ден не трябва да се консумират повече от 2,3 грама натрий, защото точно той кара организма да задържа течности и повишава кръвното налягане.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен