Избрани Новини

Черен шоколад и червено вино за вечна младост

Животът

14-03-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нежен взрив връща младостта

Фармацевтичните гиганти изливат милиони долари в търсенето на молекула, която да подобри клетъчната защита и против стареене и заболявания

Учените са успели да разрешат една от най-големите загадки на науката – живот-удължаващите свойства на ресвератрола – стилбеноид, съдържащ се в червените вина и черния шоколад. Откритията, публикувани в Science, могат да послужат като основа за създаването на лекарствени продукти, основани на ресвератрол или негови аналози. В момента пазарът на хранителни добавки, съдържащи ресвератрол, се оценява на над 30 милиона долара само за САЩ.

 

Фармацевтичните гиганти изливат милиони долари в търсенето на молекула, която да подобри клетъчната защита и против стареене и заболявания. В повечето случаи за отправна точка в тези усилия служи ресвератролът.

 

Харвардският генетик Дейвид Синклер и колегите му от над десетилетие търсят връзката между ресвератрол и група вътреклетъчни ензими, които стимулират „подмладяването“ на клетките. Според Синклер, трудът му ще позволи по-рационалното създаване на ресвератрол подобни лекарствени вещества. Огромният интерес към работата на учения му е отредил статута на знаменитост в научните среди, който бързо преминава и в широката общественост.

 

През 2008 г. GlaxoSmithKline заплащат 720 милиона долара за Sirtris биотехнологична фирма, основана от Синклер, занимаваща се с разработване на „удължаващи живота продукти“. Последните му открития предизвикаха същински фурор, нажежавайки до бяло хилядолетната мечта за „хапче на младостта“.

 

Според Мат Кебърлайн – биогеронтолог от Университета Вашингтон, който се заема с анализиране на трудовете на Синклер, наистина е факт, че ресвератролът има такова действие в in vitro условия. Нещо повече, в животински модели е било показано, че ресвератролът удължава живота на опитни животни с 30 – 50%. Дали, обаче, това е така и в човешките клетки, тепърва предстои да бъде изяснено. Сериозният финансов интерес от страна на водещите фармацевтични фирми обаче, е сигурен белег, че в сферата наистина има потенциал. Самият Кебърлайн не изключва възможността ефектите на ресвератрола да са клинично значими и у хора.

Настоящите данни, публикувани от екипа на Синклер, дават положителен отговор на въпроса. Предишни in vitro изследвания водят до бум в продажбите на червени вина и ресвератрол съдържащи хранителни добавки в САЩ. Настоящото изследване навярно ще катализира още повече индустрията и ще доведе до разработването на същински лекарствени продукти, преминаващи разработване и развитие по всички правила на фармацевтичното изкуство и включващи доказване на ефикасност и безопасност.

Голяма част от антиейджинг изследванията се фокусират върху ограничаване на калорийния прием, което подтиква клетките да започнат да поправят различни увреждания на „клетъчната машинария“. Изглежда, че ресвератролът има същия стимулаторен ефект. Много изследвания, включително тези на Синклер, са показали, че ресвератрол активира ензима SIRT1, който разгражда редица белтъци, което променя клетъчната биохимия в посока, благоприятна за здравето.

Дали това звучи прекалено добре да бъде истина?

Не и според фармацевтичните гиганти GlaxoSmithKline и Pfizer, които инвестират стотици милиони долари в изследвания върху ресвератрола и разработването на негови аналози. Впрочем, работата на многото учени в тази насока, е довела до формирането на няколко различни гледища за ресвератрола. Настоящото проучване е важно и с това, че до голяма степен разрешава спора и окончателно изяснява физиологичните ефекти, а и механизмите, по които ресвератрола оказва тези ефекти.

Освен в червеното вино и гроздето, ресвератрол се съдържа и във фъстъците, какаото и боровинките./Puls.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов