Избрани Новини

Брежанският кестен събира българи и чужденци

На 11 октомври празникът на брежанския кестен привлича гости от България и чужбина

На площада в планинското село на 11 октомври от 11 часа ще се съберат стотици ценители на вкусните кестени и кулинарните изкушения на Петия празник на брежанския кестен.
Ще има дегустация на печени брежански кестени по италиански, вкусни гозби от региона и Р.Македония, много настроение с ритмите и багрите на българския фолклор.
Няма да липсва и уханна трапеза  от домашни баници, питки, гозби, сладкиши и ястия с кестени.
В програмата участват Танцов ансамбъл и Мъжка певческа група „Веселие” - Симитли  с ръководител Любомир Марянски, Женска певческа група с ръководител Райна Гюрова, Певческа  група с ръководител Соня  Ковачева, детска градина – Брежани.
Фолклорен ансамбъл при КУД – гр. Делчево, Р Македония и Ваня Найденова ще обогатят празника с песни, звуци и много настроение.
Празникът е под патронажа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. Организатори са сдружение „Хора и традиции”, кметство Брежани и читалище „Христо Ботев”. 

Всяка година, в ранна есен, когато узреят кестените, цяло село Брежани се готви за своя обичан празник – преклонение пред даровете на природата и земята. Тук, в подножието на Пирин растат най-вкусните ядливи кестени, а организаторите  - сдружение „Хора и традиции” , кметството и читалището , с невероятното присъствие на брежанските баби, младите хора и възрастните , превръщат празника в народно веселие, привличащо гости не само от региона, но и групи от чужбина, пише simitli.info. „Село Брежани  е от будните селища в общината, но със затварянето на мина „Пирин” обезлюдява. Смисълът на този празник е в надеждата за хората на село. Има надежда, когато земята на Брежани ражда. Юбилейният празник е повод да подчертаем възможностите на Брежани, а те са преди всичко в природата и хората.”- сподели д-р Румяна Панова, председател на сдружението и покани всички, които не са опитвали от брежанските печени кестени от италианеца Мауро – и то безплатно, да го направят, защото, гарнирано с младо вино, е незабравимо.

Юбилейният празник на брежанския кестен очаква брежанци и гости отблизо и далече - с печени  кестени по италиански, вкусни гозби, с ритмите и багрите на българския фолклор и с невероятното, топло, брежанско гостоприемство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов