Избрани Новини

Облекчават достъпа до Държавния резерв при бедствия

„Сегашният режим е много затегнат и непрактичен, процедурата продължава 5-6 дни и се губи време“, отбеляза вицепремиерът Христо Иванов.

Председателят на Държавния резерв ще има право да освобождава продукти и материали от него в случай на бедствено положение, реши служебното правителство, с цел да ускори достъпа до резерва, когато се налага той да бъде ползван при природни бедствия.

До момента изваждане на запаси от него ставаше само с решение на Министерски съвет, предава „Стандарт“.

„Сегашният режим е много затегнат и непрактичен, процедурата продължава 5-6 дни и се губи време“, отбеляза вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов.

Той посочи, че в първите дни след потопа в Мизия е било невъзможно да се извадят от държавния резерв лопати, инструменти и гумени ботуши за разчистване на града.

С промяна шефът на Държавния резерв ще може да предоставя запаси само при обявяване на бедствено положение и при постъпване на мотивирано искане от областни управители и кметове.

„В същото време ще засилим правомощията на Инспектората към агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, за да сме сигурни, че ще предотвратим злоупотреби“, каза още вицепремиерът Христо Иванов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов