Избрани Новини

Правителство гледа мерки за бързо отстраняване на щети, причинени от природни бедствия

Министерски съвет въвежда ускорени и по-гъвкави процедури за освобождаване при бедствия на материали и продукти от държавния резерв

Правителството ще разгледа на утрешното си заседание промени в Наредбата за условията и реда за организиране на дейностите по държавните резерви и военновременните запаси. С тях се въвеждат ускорени и по-гъвкави процедури за освобождаване на суровини, материали и продукти, съхранявани от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” и предоставянето им за максимално бързо отстраняване на щети, причинени от природни бедствия.

Новите текстове предвиждат при обявяване на бедствено положение по реда на Закона за защита при бедствия и постъпило във връзка с него мотивирано искане от централен или териториален орган на изпълнителната власт до председателя на агенцията, той да може със заповед безвъзмездно да предостави освободени без възстановяване запаси за преодоляване на последиците, предизвикани от кризисната ситуация. Последващият контрол ще се осъществява от Министерския съвет или упълномощен от него орган.

Промените в Наредбата ще способстват за по-добър синхрон в действията на централните и териториалните органи на изпълнителната власт за преодоляване на последиците от кризисни ситуации и своевременно задоволяване на потребностите на пострадалите райони и тяхното население.

Правителството ще разгледа и пакет от промени в нормативни актове, чиято цел е да се повиши безопасността на асансьорите и други повдигателни съоръжения. Те са свързани с въвеждане на допълнителни изисквания към квалификацията и броя на работещите във фирмите за технически надзор, повишаване на изискванията за наличните материално-технически условия и средствата, с които те трябва да разполагат, диференциране на периодите за проверка на съоръженията в зависимост от тяхната възраст и техническо състояние, въвеждане на компютъризирана информационна система за извършваните дейности по технически надзор, увеличаване на броя на инспекторите, контролиращи лицензираните фирми.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)