Избрани Новини

Няма отклонения в питейните води след водното бедствие в Бургаско

До момента не са установени отклонения в нормите на питейнте води в Бургаско. Хората могат да бъдат спокойни. Направени са анализи на проби в засегнатите от наводненията места. Данните не сочат нищо притеснително, съобщават експертите от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Засегнатите от наводненията общини Бургас, Созопол и Приморско са централно водоснабдени от язовирите Камчия и Ясна поляна и до момента не е постъпила информация от ВиК-Бургас за аварии вследствие на наводненията и за отклонения от нормите на питейна вода.
Взети са проби и от водите за къпане в зоните за къпане, намиращи се на територията на засегнатите общини. Те също не показват отклонение от изискванията. Независимо от това експертите препоръчват на гражданите и гостите на съответните плажове да не се къпят в морската вода в близост до устията на реки и до дерета, писа Фокус.
Във връзка с предотвратяване на заболяване от чревни инфекции на хората от засегнатите райони се препоръчва след изтегляне на водата от засегнатите райони да се извърши оглед за безопасността на жилището и след това да се предприемат действия за механично почистване, събиране на отпадъците на определените места и последваща дезинфекция и дезинсекция. Да не се консумират хранителни продукти от фризери и хладилници, залети от наводнението. Да не се консумират консервирани храни от буркани, залети от наводнението. Да не се консумират храни със съмнителен вид. При съмнение за увреждане на водопроводната мрежа в дома, водата от същата да не се ползва за питейно-битови цели (за пиене и готвене). Да не се използва водата от местните кладенци за пиене, готвене и хигиенни нужди. Съдовете и приборите за хранене да се изваряват минимално 30 мин. При възникване на оплаквания от стомашно-чревни разстройства, гадене и повръщане да се търси лекарска помощ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов